Tour- en Wielerclub
"de Zwaluw"


Tour en Wielerclub "de Zwaluw" werd in 1909 op de Postel opgericht door een groep Somerenaren die zich bezig hielden met de wielersport. Leden van het eerste uur waren Leonardus van der Vleuten (Naris de Vleut) en Karel Rooijmans die op vele wedstrijden in de omgeving zouden gaan uitblinken. De zoon van de laatste, Piet, is nog steeds een drijvende kracht achter de club. Met zijn 86 jaar helpt hij nog bij alle wedstrijden mee, en gaat nog zeer vaak jureren op criteriums buiten Someren.
In 2009 werd dit 100-jarig jubileum gevierd en werd Piet extra in de bloemetjes gezet.

In die tijd was de hoofdactiviteit van de vereniging het deelnemen aan tourtochten en wielerwedstrijden. Tientallen Somerenaren namen deel aan die tochten en wedstrijden. Vaak hield het deelnamen aan een wedstrijd ook een tourtocht heen en terug in. Gewoon op de fiets naar Tilburg, een wedstrijd rijden en vervolgens met de fiets terug.

Tijdens de tweede wereldoorlog is dat stil komen te liggen. Na de oorlog bleek er een chronisch te kort te zijn aan evenementen. Diverse fietsende Somerenaren zijn daar toen op ingesprongen en besloten om TWC de Zwaluw een officiële status te geven. De vereniging werd heropgericht op 24 januari 1953 en begon met het organiseren van diverse wedstrijden en tourtochten. Het begon allemaal met rondjes rond de kerktoren, waarbij bepaalde evenementen uitgroeiden tot klassiekers. Zo werd er ook getracht om in ieder kerkdorp als het kon twee maar minimaal een evenement te organiseren.

In de loop der jaren is het programma van TWC de Zwaluw gegroeid. Zo zijn onze klassiekers de eerste die grensoverschrijdend verreden werden. De deelnemers komen uit België, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Engeland. Ook renners die later in het profpeloton verschenen, zoals Jan en Sjaak Spetgens, Paul Konings, Bart Brentjes en Wim van de Meulenhof, draaiden hun eerste rondjes in onze wedstrijden.

Natuurlijk kwamen er in de loop der jaren veel wedstrijden bij en vielen weer andere af. Zo werden er diverse avond criteriums gehouden, de kermisronde Someren-Heide, de Avonddriedaagse van Someren, de ronde van Someren-Eind en de ronde van Lierop. Ook veldritten en ATB wedstrijden kwamen op het programma, maar zijn ondertussen weer geschrapt. Nu zijn er nog 5 evenementen over, zoals ons programma laat zien.

Het grote evenement van de Zwaluw is nog altijd de "Omloop der Peel", een klassieker over meerdere etappes. In het verleden begonnen als een eendaagse wedstrijd van stad tot stad, gegroeid tot een etappe koers met 5 etappes in drie dagen, momenteel 3 etappes in 2 dagen. In 2001 werd de 40e georganiseerd. In de erelijst zien we natuurlijk ook enkele Somerenaren terug.

TWC de Zwaluw maakt zich altijd sterk voor een goede organisatie waarbij snel en effectief gewerkt wordt. Binnen 1 uur na aankomst moet alles opgeruimd zijn. Door deze manier van organiseren heeft TWC de Zwaluw een goede naam opgebouwd onder andere verenigingen. Zo kwamen er verzoeken tot assistentie van allerlei wielerclubs en comités in en buiten Someren. Bijv. organisaties uit Liessel, Deurne, Ooyen, Breda, Rijen en zelfs die van de profronde van Stiphout doen nog jaarlijks een beroep op deze verenging. Ook andere verenigingen dan wielerverenigingen vroegen medewerking, zoals OVS, JOEK, 't Jasper Sport, het Gilde St. Joris, de Carnavals vereniging en andere.

De vereniging bestaat uit een 25 tot 30 fanatieke leden, die geen van allen bang zijn om de handen uit de mouwen te steken. Zij zorgen voor mooie veilige parkoersen, met zomin mogelijk overlast voor overig verkeer of aanwonende. Dankzij deze club, komen er per jaar weer zo'n 900 mensen uit heel Nederland en daarbuiten, naar Someren om deel te nemen aan een van de mooie wedstrijden van T.W.C. de Zwaluw. Natuurlijk is er ook van tijd tot tijd een gezellig samenzijn. Onze club kan altijd mensen gebruiken die mee willen werken aan de organisatie van de wedstrijden. Als je geïnteresseerd bent, kun je contact opnemen met een van de bestuursleden, al dan niet via een van de andere leden.

TWC de Zwaluw is aangesloten bij de Nederlandse Wielren Bond. (www.wielrenbond.nl). Diverse leden zijn nauw betrokken bij de organisatie van de wedstrijden van Wielervereniging Amateursport Nederland. Deze bond organiseert een 12 tal avondcriteriums in de regio zuidoost Brabant. Enkele bestuursleden hebben ook een zetel in bestuur en jury van de Brabantse Wieler Federatie, (West Brabantse wielerbond) en in het bestuur van de Wieler breedtesport Federatie Nederland, een overkoepelend orgaan, waarvan alle wielerbonden - inclusief KNWU - lid zijn, dat de belangen van alle breedtesport renners in Nederland behartigt.